270.000 huizenkopers die in 2022 kochten staan ​​onder water met hun hypotheek

07 Dec 2022

270.000 huizenkopers die in 2022 kochten staan ​​onder water met hun hypotheek

Ongeveer 270.000 huizenkopers die dit jaar tijdens de gloeiend hete huizenmarkt kochten, zijn al meer verschuldigd dan hun huis waard is, blijkt uit een nieuwe analyse.

Van de 450.000 onderwaterleners in het derde kwartaal had bijna 60% hypotheken die in de eerste negen maanden van 2022 waren ontstaan, ontdekte Black Knight. Dat is ongeveer 1 op de 12 woningen die in 2022 zijn gekocht met een hypotheek, oftewel 8%. Bijna 40% van de huizen die dit jaar zijn gekocht, hebben minder dan 10% overwaarde om aan te boren.

De cijfers weerspiegelen nog een andere neerslag van de snel stijgende hypotheekrente dit jaar, die de huizenprijzen onder druk hebben gezet nu de groei van de huizenprijzen maand na maand in een recordtempo afkoelt.

"Hoewel de huizenprijscorrectie is vertraagd, heeft het nog steeds een aanzienlijk deel van het aandelenrisico blootgelegd", zei Ben Graboske, president van Black Knight Data and Analytics, in een nieuwsverklaring. "Vergis je niet: de negatieve aandelenkoersen blijven ver onder de historische gemiddelden, maar er is een duidelijke tweedeling ontstaan ​​tussen huizen met hypotheek die relatief recent zijn gekocht en huizen die vroeg in of voor de pandemie zijn gekocht."

(Credit: Black Knight)

Huishoudens met een lager inkomen hebben het meeste pijn

Leners met aankoopleningen gesteund door de Federal Housing Administration (FHA) of Veterans Affairs (VA) waren hoogstwaarschijnlijk onder water gegleden, zo bleek uit het rapport. Deze zijn populairder bij starters en kopers met een lager inkomen.

Degenen met FHA-leningen stonden voor de grootste uitdagingen op het gebied van eigen vermogen, vond Black Knight, waarbij meer dan 25% van de mensen met FHA-leningen onder water kwam te staan. Bovendien had zo'n 80% minder dan 10% aandelenbelang in hun huis.

Early-payment defaults (EDP) - achterstallige leningen binnen zes maanden na uitgifte - namen de afgelopen maanden ook toe voor alle productsoorten, met de grootste stijgingen onder FHA-leners in het afgelopen jaar. Vanaf oktober lagen de EDP-percentages voor FHA-leningen 150% boven het niveau van 2013-2018 en 25% boven hun gemiddelde van begin 2000, aldus het rapport.

Daarentegen lagen de wanbetalingen bij vervroegde betaling onder degenen met conforme leningen meer dan 70% onder het niveau van begin 2000, en VA-leningen waren minder dan de helft van diezelfde drempel.

Verhaal gaat verder

"Dergelijke leningen [FHA] zijn afhankelijk van stijgende huizenprijzen en afbetalingen van de hoofdsom in de loop van de tijd om hun vermogenspositie geleidelijk te verbeteren," zei Graboske. "Dit is ... helaas een potentieel kwetsbare cohort die we de komende maanden nauwlettend in de gaten zullen blijven houden."

Voor een huis in Miami, Florida hangt een 'Just Sold'-bord. (Credit: Joe Raedle/Getty Images)

Recente kopers lopen meer risico

De meeste mensen die het risico lopen dat hun leningen onder water komen te staan, waren degenen die kochten toen de huizenprijzen het hoogst waren, ontdekte Black Knight. Minstens 10% van de aankopen in juni – toen de huizenprijzen piekten op $ 438.000 – stond onder water, en meer dan 30% had minder dan 10% eigen vermogen.

Hoewel de huizenprijzen de afgelopen zeven maanden zijn gedaald, met prijzen die nu 3,2% lager liggen dan het hoogtepunt in juni, was de prijsaanpassing niet voldoende om de zorgen van huizenkopers over de betaalbaarheid weg te nemen.

"In een wereld met rentetarieven van 6,5% en hoger, blijft de betaalbaarheid gevaarlijk dicht bij het laagste punt in 35 jaar", zei Graboske. “Risico bij eerdere aankopen is in wezen onbestaande gezien de grote aandelenkussens waarop deze hypotheekhouders zitten. Meer recente huizenkopers doen het niet zo goed.”

Deze inhoud is niet beschikbaar vanwege uw privacyvoorkeuren. Werk hier uw instellingen bij om het te zien.

Hogere hypotheekrentes kunnen ook het tempo van prijscorrecties beperken, zei Graboske, vanwege het dempende effect op de instroom van voorraden en de daaropvolgende patstelling op de huizenverkopen. Het aantal nieuwe woningen dat te koop stond, lag 19% onder het gemiddelde van 2017-2019, het grootste tekort in zes jaar, met uitzondering van maart en april 2020 tijdens door pandemie veroorzaakte lockdowns.

Volgens het rapport komt de huidige markt meer dan een half miljoen noteringen te kort van wat volgens historische maatstaven als normaal wordt beschouwd.

"Voeg daar de effecten van typische seizoensinvloeden aan toe en je zou een veel sterkere prijscorrectie kunnen verwachten dan we tot nu toe hebben doorstaan," zei Graboske. "Maar het eindeloze voorraadtekort heeft deze andere factoren gecompenseerd."< /p>

Gabriella is een persoonlijke financiële verslaggever bij Yahoo Money. Volg haar op Twitter @__gabriellacruz.

Klik hier voor het laatste economische nieuws en economische indicatoren om u te helpen bij uw investeringsbeslissingen

Lees het laatste financiële en zakelijke nieuws van Yahoo Finance

Download de Yahoo Finance-app voor Apple of Android

Volg Yahoo Finance op Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedIn en YouTube