4 soorten eten en drinken die stilletjes tandbederf veroorzaken, zegt tandarts

07 Dec 2022

4 soorten eten en drinken die stilletjes tandbederf veroorzaken, zegt tandarts

Als het gaat om gezond eten, zien velen van ons misschien onze mondgezondheid over het hoofd. Het eten van bepaald voedsel en het drinken van bepaalde soorten dranken kan echter op verschillende manieren invloed hebben op onze mond en tanden.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat verschillende soorten voedsel kunnen bijdragen aan tandbederf, ook wel tandrot genoemd. Dit gebeurt wanneer het oppervlakteglazuur van uw tanden wordt aangetast. Indien onbehandeld, kan tandbederf leiden tot gaatjes, infectie, pijn en zelfs het verlies van uw tand.

We wilden meer weten over de voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan tandbederf, dus spraken we met Dr. Cary Goldstein, een in Atlanta gevestigde tandarts in het Goldstein Dental Center.

"Hoewel regelmatig poetsen en flossen kan helpen om je tanden gezond te houden, is het belangrijk om je bewust te zijn van het voedsel dat je tanden stilletjes kan doen rotten", vertelt Dr. Goldstein aan Eat This, Not That!

Lees verder om erachter te komen hoe bepaalde soorten eten en drinken uw mondgezondheid kunnen beïnvloeden zonder dat u het beseft wanneer u zich niet bewust bent van wat u in uw mond stopt. Voor meer gezonde eettips die ook van invloed kunnen zijn op je glimlach, lees ook Dit is het slechtste voedsel voor je tanden, zegt de tandarts.

Suikerhoudende dranken

vrouw die frisdrank inschenkt

Als u regelmatig veel suikerhoudende dranken drinkt, kunt u stilletjes uw tanden beschadigen. Drankjes zoals frisdrank, energiedrankjes en gezoete thee kunnen na verloop van tijd mogelijk bijdragen aan tandbederf.

"De suiker in deze dranken plakt gemakkelijk aan je tanden en bevordert de groei van zuurproducerende bacteriën, wat kan leiden tot opbouw van tandplak die gaatjes, tandbederf en verkleuring van je tanden veroorzaakt", legt dr. Goldstein uit.

p>

Als u van plan bent een suikerhoudende drank te drinken, is het essentieel voor de gezondheid van uw tanden om kort daarna proactief te zijn met uw mondhygiëne.

"Zorg ervoor dat je [zo] met mate [drinkt] en spoel daarna je mond met water", beveelt dr. Goldstein aan.

GERELATEERD: 5 beste drankjes om de darmgezondheid te verbeteren

Kleverig voedsel

Dit is er een waar mensen misschien niet aan denken als het gaat om tandbederf, maar plakkerig voedsel zoals snoep of zelfs gedroogd fruit kan geleidelijk evolueren naar een probleem voor je tanden naarmate de tijd vordert.

Verhaal gaat verder

"Deze voedingsmiddelen komen vast te zitten tussen je tanden en kunnen moeilijk te verwijderen zijn met alleen poetsen. Ze bevatten ook vaak suiker, wat na verloop van tijd tot tandbederf kan leiden", zegt dr. Goldstein. "Kies voor gezondere, niet-plakkerige snacks zoals groenten, noten en kaas om het risico op gaatjes te verminderen."

Zuur voedsel

tanden bijten in citroen

Zeer zure voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, tomaten en azijn kunnen je glazuur verzwakken, volgens Dr. Goldstein.

"Hoewel deze voedingsmiddelen gezond zijn, kunnen de zuren die erin worden aangetroffen je glazuur aantasten en tandbederf veroorzaken", zegt dr. Goldstein. "Als je ervoor kiest om zuur voedsel te eten, zorg er dan voor dat je daarna je mond met water spoelt om het zuur te helpen neutraliseren."

GERELATEERD: 6 voedingsmiddelen die je moet vermijden als je keelpijn hebt

Geraffineerde koolhydraten

Dit komt misschien als een verrassing, maar bepaalde koolhydraten zoals brood en chips kunnen ook leiden tot tandrot.

"Bacteriën in de mond voeden zich met de suiker in koolhydraten, wat kan bijdragen aan de vorming van tandplak en gaatjes", legt dr. Goldstein uit. "Zorg ervoor dat je poetst en flost na het eten van koolhydraten. Kies ook gezondere koolhydraten zoals fruit, groenten en volle granen."

Als u zich aan het einde van de dag zorgen maakt over mogelijke tandrot en beter wilt begrijpen welke voedingsmiddelen en dranken mogelijk bijdragen aan de huidige toestand van uw mondgezondheid, kunt u altijd meer informatie krijgen door uw specifieke behoeften met uw tandarts.

"Bewust zijn van het voedsel dat je tanden stilletjes aan het rotten is, kan je helpen je glimlach te beschermen en je tanden jarenlang gezond te houden", adviseert dr. Goldstein.