Eindelijk komt het allemaal samen voor Porzingis

07 Dec 2022

Eindelijk komt het allemaal samen voor Porzingis

Het zijn niet alleen de roze uniformen van de Wizards. Er is dit seizoen iets anders aan Kristaps Porzingis in Washington.

De snorharen langs zijn kaaklijn condenseren nu tot een dikke baard die zijn kin omlijst. Tijdens de zomer, op weg naar de kapperszaak voor een routinematige knipbeurt, drong de vriendin van Porzingis, Laura, er bij hem op aan om zijn nekvel buiten het seizoen te houden. Lang gladgeschoren en oorspronkelijk uitdagend: "Ik zei: 'Ik heb niet genoeg [gezichtshaar], echt niet'", vertelde Porzingis aan Yahoo Sports. Maar toen was zijn kapper het met Laura eens en overtuigde hij de voormalige All-Star om nog een week groei door te brengen voordat de man een perfecte stijl kon vormen voor Washington's nieuwe tweede banaan voor Bradley Beal. "En toen begon het ergens op te lijken", grijnsde Porzingis. “Ik zie er niet meer uit als 15, dat is het goede. Ik was 25 jaar oud en zag eruit als een kind.”

Nu 27, leert hij hoe hij zijn draderige baard met was kan onderhouden, terwijl hij zich naadloos aanpast aan zijn tweede team sinds New York hem als vierde selecteerde in de NBA-draft van 2015. Nadat blessures en spanningen met co-ster Luka Doncic zijn Mavericks-ambtstermijn ontspoorden, is Porzingis begonnen en speelde hij dit seizoen 23 van de 24 wedstrijden van de Wizards, met een gemiddelde van 21,8 punten - het op één na hoogste cijfer in zijn carrière, na alleen het seizoen 2017-2018 waarin Porzingis zijn enige All-Star-optreden verdiende.

Hij heeft behoorlijke compatibiliteit gevonden met Beal en Co. Het middelpunt van de Wizards kan van de bal afschieten en langs de vleugels bewegen terwijl Porzingis de spijker vastgrijpt en zijn lage paalaanrakingen doorwerkt. Beal beleeft het meest efficiënte schietseizoen van zijn eigen indrukwekkende carrière, waarbij hij voor het eerst meer dan 50% omzet vanaf het veld. Volgens Second Spectrum ziet Beal er beter uit met Porzingis op de vloer voor zijn beste schotkwaliteit sinds 2018/19. Ze functioneren als twee knooppunten van de aanval van Washington, twee constellaties in een gelijke baan, in tegenstelling tot de 7-foot-3 scherpschutter die constant rond de unieke motor van Doncic draait.

Zo'n egalitair partnerschap was echter de manier waarop Dallas in 2019 voor het eerst zijn dromerige Doncic-Porzingis-combinatie aankondigde. zijn linkerknie die Porzingis buitenspel zette gedurende het hele seizoen 2018-2019. De Mavericks kwistigden hun spetterende overname met een vijfjarige deal van $ 158 miljoen tijdens de gratis uitzending van die juli, zonder dat hij zelfs maar een spel voor de franchise speelde.

Verhaal gaat verder Kristaps Porzingis herinnert NBA-kijkers eraan waarom zijn vaardigheden als zo speciaal werden beschouwd. (Foto door Greg Fiume/Getty Images)

Dallas ondersteunde zijn visie met zijn chequeboekje en verkocht het wonderkind, met een mystieke vaardigheden die de bijnaam "The Unicorn" waardig waren, door een tien jaar durend duet met Doncic te vormen.

p>

"Op papier zou het perfect passen, maar het paste gewoon niet zoals we wilden", vertelde Porzingis aan Yahoo Sports. “We pasten gewoon niet goed bij elkaar. Soms is het zo op de werkvloer, weet je? Het werkte gewoon niet zoals je had verwacht.”

Er waren glimpen en zelfs verleidelijke stukken. Doncic en Porzingis vormden geruime tijd een dodelijke pick-and-roll-combinatie. Ze vonden overeenkomsten weg van de rechtbank. Toen de NBA massaal naar de Disney-campus stroomde om het seizoen 2019-20 te hervatten, hun eerste volledige seizoen dat ze samen speelden, werden de spil van Dallas vaak gezien in het zwembad, spetterend door volleybalwedstrijden en genietend van harde seltzers. Doncic deelde een Instagram-verhaal van hem en Porzingis die op een groen grasveld loungen, badend in twee opblaasbare koude baden, met een Bud Light in Doncic's rechterhand.

Hun groeiende band was voelbaar voor Mavericks-figuren en toeschouwers die beide spelers kenden. Een gedeelde connectie met Boban Marjanovic, de minzame en meer dan levensgrote NBA-gezel uit Servië, leek de combinatie van Dallas dichterbij te brengen.

"Plezier buiten het veld, het helpt altijd om de chemie op te bouwen", aldus Porzingis. "Ik speelde op dat moment heel goed en maakte veel schoten, dus het klikte zeker."

Die plaatsingswedstrijden in Orlando waren misschien wel het meest indrukwekkende voorbeeld van Porzingis in de NBA. Terwijl Doncic de eer van het eerste team van All-Bubble verdiende, werd zijn running mate gekozen in het tweede team na gemiddeld 30,5 punten, 9,5 rebounds en 1,5 blocks per optreden, terwijl hij 38,1% van zijn triples sloeg. Ze bereikten de play-offs, Porzingis' eerste trip naar het 'postseason'.

Alleen in de eerste wedstrijd van Dallas tegen de Clippers voelde de reus een brandende pijn in zijn rechterknie. Een meniscusscheur zou Porzingis ernstig beperken tijdens de volgende twee veldslagen tegen Los Angeles en hem vervolgens buitenspel zetten voor de rest van de reeks. Hij had gehoopt dat bloedplaatjesrijke plasma-injecties de blessure zouden genezen, maar buiten het seizoen volgde onvermijdelijk een operatie. Porzingis miste de eerste negen wedstrijden van het seizoen 2020-2021. Hij zou dat seizoen slechts in 43 wedstrijden spelen, vaak gereduceerd tot een toeschouwer aan de zijlijn die pijn leed na zijn procedure.

De Mavericks snuffelden stilletjes rond op de handelsmarkt van Porzingis. Operaties aan zijn beide knieën hadden een groot deel van zijn mobiliteit ondermijnd, toen de defensieve ideologie van Dallas was gebaseerd op het feit dat het midden de achterlijn besluipt als een angstaanjagende randbeschermer. Komende de play-offs van 2021, Rick Carlisle, in wat neerkwam op zijn laatste seizoen als coach van de Mavericks, strandde Porzingis vaak in de hoeken, kijkend naar Doncic die op de rots beukte in actie op een hoog scherm, net als elke andere floor spacer op het rooster van de Mavericks.

p>

“Luka is een generatietalent. Je moet het perfecte team om hem heen zetten om te proberen het maximale uit hem te halen, snap je?” zei Porzingis. "Ik was gewoon niet de juiste man."

{"@context":"https://schema.org","@type":"VideoObject","name":"Kristaps Porzingis met een dunk tegen de Charlotte Hornets","description":"Kristaps Porzingis (Washington Wizards) met een dunk tegen de Charlotte Hornets, 12/02/2022","thumbnailUrl":"https://s.yimg.com/uu/api/res/1.2/QT9ZOIYf0EzjLD7aS1s.WA--~B/dz0xOTIwO2g9MTA4MDthcHBpZD15dGFjaHlvbg- -/https://s.yimg.com/hd/cp-video-transcode/production/ec4f5c39-94c7-3831-865a-231d4f2e6cae/2022-12-03/02-45-37/542ed390-32cf-5e07- 8409-95a590477a5b/stream_1920x1080x0_v2_3_0.jpg","uploadDate":"2022-12-03T02:37:53Z","duration":"PT10S","contentUrl":"https://video.media.yql.yahoo. com/v1/video/sapi/hlsstreams/ec4f5c39-94c7-3831-865a-231d4f2e6cae.m3u8?site=sports®ion=US&lang=en-US&devtype=desktop&src=sapi","embedUrl":"https://sports.yahoo. com/video/kristaps-porzingis-dunk-vs-charlotte-023753832.html?format=embed","identifier":"ec4f5c39-94c7-3831-865a-231d4f2e6cae"}

Hij was gedegradeerd tot de duurste spot-up shooter in de competitie. En Porzingis worstelde nog steeds onder Jason Kidd. Toen de handelsdeadline van februari 2022 naderde, begon Dallas zijn opties serieus te verkennen, zeiden bronnen, op zoek naar hoe het gigantische salaris van Porzingis in meer bruikbare delen kon worden opgedeeld als aanvulling op de solo-act van Doncic.

De frontoffice van de Raptors koesterde lange tijd affiniteit met Porzingis, en Toronto was een van de teams op zijn favoriete lijst met handelsbestemmingen buiten New York een paar seizoenen eerder. De Raptors veilden een pakket Goran Dragic en een eerste ronde keuze voor rivaliserende leidinggevenden, zeiden bronnen, met als doel Toronto's postseason-push te verbeteren. Een deal met de Mavericks zou Doncic verenigd hebben met zijn landgenoot. In plaats daarvan gingen de Raptors verder met een handel met San Antonio om Thaddeus Young naar het noorden van de grens te brengen.

Er was weinig grip op andere Porzingis-deals. Hij had weer een stuk gemist, vijf opeenvolgende wedstrijden, met een botkneuzing in die zieke rechterknie. 'Dat is het probleem met mij, weet je? Het is als: 'Oh ja, hij is getalenteerd, maar hij kan niet consequent op het veld blijven'', zei Porzingis.

En dus, 23 minuten voordat de zoemer klonk, belden ambtenaren van Dallas opnieuw naar Washington. De Wizards en Mavericks hadden discussies gevoerd over andere handelskaders, maar deze afnemende momenten, zeiden bronnen, waren toen de twee teams voor het eerst bespraken om Porzingis naar de hoofdstad van het land te sturen. Dallas was in staat om een ​​extra bal-handler te scoren in Spencer Dinwiddie, een secundaire schepper voor Doncic, die ook de leiding zou kunnen nemen over bench units als de Mavericks, slik, uiteindelijk Jalen Brunson in vrije dienst zouden verliezen. Davis Bertans kon een deel van de door Porzingis verstrekte afstanden opnieuw creëren - en voor de helft van de kosten.

De headliner van de deal kwam niet lang daarna uit een hyperbare kamer, in de hoop dat de verhoogde luchtdruk in die glazen cocon zijn gekneusde knie had geholpen. Hij had trek in een broodje. Maar Porzingis vond een gemiste oproep van Mavericks-president Nico Harrison. "En het is de handelsdeadline," zei Porzinigs. "Dus ik heb zoiets van 'Oh s***, het gebeurt.'" Hij zette zich schrap voor een verhuizing, maar geloofde dat de handel die zijn tijd in Dallas zou beëindigen, waarschijnlijk in de zomer zou komen. "Het was gewoon een gevoel. Ik wist dat het niet in de richting ging die we allemaal hadden verwacht in Dallas, 'zei Porzingis. "En er moesten wat veranderingen komen."

Washington aarzelde niet om zich aan te passen. Terwijl Beal naar Free Agency staarde, landden de Wizards een nachtelijke 20-en-10-dreiging die zijn positie kon herwinnen en de ondersteunende cast van Washington kon versterken, met een extra tweede ronde keuze. Algemeen directeur Tommy Sheppard had een bijzondere bekendheid met Porzingis. Het centrum was teamgenoten met een favoriet van dit Wizards-regime, Tomas Satoransky, gedurende een handvol seizoenen in Sevilla. En toen Sheppard massaal naar Spanje trok om de tweede ronde van de Wizards in 2012 te bezoeken, nodigde hij de Letse snijboon uit voor een diner voor een nader onderzoek naar de toekomstige loterijkeuze.

Blik vooruit naar dit laagseizoen, hier vloog Sheppard opnieuw naar het buitenland, dit keer om Porzingis te ontmoeten in Newcastle upon Tyne, Engeland, terwijl hij zich opmaakte voor zijn nationale team in de FIBA ​​Wereldbeker-kwalificatiewedstrijden. Ze wandelden en praatten elke dag onder het genot van een kopje koffie en stelden zich voor hoe ze een cafeïnehoudende versie van zijn spel konden brengen aan de kant van Washington en Beal, het geplaagde verleden van Porzingis.

"Elke blessure, elke tegenslag maakt je een beetje volwassen en het maakt je ook op een bepaalde manier nederig, en maakt je geest sterker tegen dat soort dingen", vertelde Porzingis aan Yahoo Sports. “Niemand is beschermd tegen iets negatiefs. Omdat ik een aantal van die dingen heb meegemaakt, heeft het me alleen maar geholpen. Het heeft mijn ritme misschien niet geholpen, maar het heeft me geholpen met mijn mentale groei, om te leren hoe ik beter voor mijn lichaam kan zorgen, en nu kom ik in een ritme."

Hij heeft oefeningen gevonden, zoals een dynamische combinatie van lunges, om zijn benen sterk en beschermd te houden, en manieren gevonden om de druk op zijn knieën en enkels weg te nemen. Porzingis, een vaste waarde in de line-up van Washington, was een integraal onderdeel van de 10-7-start van de Wizards die de franchise weer stevig in het postseason-beeld plaatste.

Ze zijn in zes van hun laatste zeven gevallen gezakt, maar het personeel van Wizards is optimistisch over de kern van deze groep. Als Kyle Kuzma consistentie kan vinden als het derde wapen van dit team, als Will Barton zijn vonk van de bank kan herontdekken, als nog een paar bewegingen van een altijd actieve frontoffice meer rimpels kunnen gladstrijken, wat weerhoudt deze groep er dan van om een ​​nieuw tijdperk van playoff-relevantie?

Porzingis voelt hetzelfde vertrouwen. Hoewel hij in de aanloop naar het seizoen 2023-2024 te maken heeft met een spelersoptie, klinkt hij optimistisch over het vinden van een nieuw contract om zijn nieuwe thuis te verstevigen.

“Honderd procent. Honderd procent. Ik hou van de stad. Ik hou van de organisatie. Mensen rondom de organisatie. En ik speel graag met Brad en deze jongens, Kuz, 'zei Porzingis. "Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt, maar tot nu toe geniet ik van mijn tijd hier en hopelijk kan ik hier voor de lange termijn blijven."