Het VK zegt dat aanvallen op Russische bommenwerpersbases 'de meest strategisch significante' mislukking van de strijdkrachten in de oorlog in Oekraïne kunnen zijn

07 Dec 2022

Het VK zegt dat aanvallen op Russische bommenwerpersbases 'de meest strategisch significante' mislukking van de strijdkrachten in de oorlog in Oekraïne kunnen zijn

De Russische president Vladimir Poetin (R) en minister van Defensie Sergei Shoigu (L) gezien tijdens de Navy Day Parade in Sint-Petersburg, Rusland, op 31 juli 2022. Bijdrager/Getty Images

Russische luchtmachtbases hebben te maken gehad met dodelijke drone-aanvallen waarvan wordt gedacht dat ze door Oekraïne zijn uitgevoerd.

Het Britse ministerie van Defensie zei dat deze aanvallen de ergste mislukkingen in de strijdkrachtenbescherming van de oorlog zouden kunnen zijn.

De aanvallen vonden honderden kilometers ver van het Russische grondgebied plaats, ver van de frontlinies.

Drone-aanvallen op Russische luchtmachtbases - ver van de frontlinies in de oorlog in Oekraïne - kunnen door Moskou worden gezien als de meest flagrante mislukking van de strijdmacht sinds de invasie van Oekraïne eind februari, aldus het Britse ministerie van Defensie.

"De oorzaken van de explosies zijn niet bevestigd. Als Rusland echter beoordeelt dat de incidenten opzettelijke aanvallen waren, zal het ze waarschijnlijk beschouwen als enkele van de strategisch meest significante mislukkingen van de bescherming van de troepen sinds de invasie van Oekraïne", aldus de Britten. zei het ministerie van Defensie dinsdag, eraan toevoegend dat "de Russische commandostructuur waarschijnlijk zal proberen om Russische officieren die verantwoordelijk worden geacht voor het toestaan ​​van het incident, te identificeren en zware sancties op te leggen."

Bij incidenten zijn maandag twee luchtmachtbases in Rusland aangevallen, dinsdag gevolgd door een drone-aanval op een olie-installatie nabij een vliegveld in Koersk, gelegen aan de grens met Oekraïne. De drone-aanvallen van maandag vonden plaats op de luchtmachtbasis Engels-2 in Saratov, ongeveer 500 kilometer van Oekraïens grondgebied, en de luchtmachtbasis Dyagilevo in Ryazan, ongeveer 450 kilometer van Oekraïens grondgebied en ongeveer 210 kilometer van Moskou. De vliegbases huisvesten Russische strategische bommenwerpers.

Bij de aanslagen van maandag kwamen drie Russische militairen om het leven en raakten ook vliegtuigen beschadigd, aldus Moskou. Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist, maar Rusland gaf Kiev de schuld van de aanvallen van maandag.

"Het regime in Kiev heeft, om Russische langeafstandsvliegtuigen uit te schakelen, pogingen ondernomen om met door de Sovjet-Unie gemaakte onbemande straalvliegtuigen de militaire vliegvelden Dyagilevo, in de Ryazan-regio, en Engels, in de Saratov-regio aan te vallen." aldus het Russische ministerie van Defensie, per Reuters.

Rusland vuurde maandag opnieuw een spervuur ​​van raketten af ​​op energie-infrastructuur in heel Oekraïne,

Verhaal gaat verder

Mikhail Podolyak, adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, zei in een cryptische tweet dat het Kremlin zou moeten weten "als er iets in het luchtruim van andere landen wordt gelanceerd, zullen onbekende vliegende objecten vroeg of laat terugkeren naar het vertrekpunt."

p>

De drones die maandag betrokken waren bij aanvallen op twee Russische bases werden gelanceerd vanaf Oekraïens grondgebied, meldt de New York Times, daarbij verwijzend naar een hooggeplaatste Oekraïner. De functionaris vertelde de Times ook dat speciale troepen bij ten minste één van de aanvallen hebben geholpen.

"Oekraïense troepen voerden op 5 december waarschijnlijk aanvallen uit op twee Russische strategische vliegbases, waarbij ze lichte schade aanrichtten en tegelijkertijd demonstreerden dat Oekraïne in staat is om Russische achtergebieden aan te vallen en mogelijk de Russische campagne van aanvallen op de Oekraïense infrastructuur te verstoren", aldus een beoordeling van het Instituut voor de Study of War (ISW), die het conflict in Oekraïne op de voet heeft gevolgd.

"Oekraïense troepen probeerden waarschijnlijk Russische aanvallen op Oekraïense kritieke infrastructuur te verstoren en aan te tonen dat Oekraïne in staat is Russische strategische middelen aan te vallen", voegde ISW toe.

Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog het aanvallen van doelen binnen Rusland grotendeels vermeden, met uitsluiting van Oekraïens grondgebied dat Rusland illegaal heeft geannexeerd. De aanvallen op Russische luchtmachtbases markeren schijnbaar een nieuw hoofdstuk in het conflict.

Samuel Bendett, een militair expert bij het Center for Naval Analysis, een denktank in Washington, vertelde Insider dat het onvermogen van Rusland om zijn vliegbases te beschermen "verbijsterend" is.

"Waarom volgde en identificeerde de Russische luchtverdediging de doelen niet zo diep in het land?" Zei Bendett in gesprekken met Charles Davis van Insider.

Mick Ryan, een gepensioneerde generaal-majoor in het Australische leger, twitterde dat de drone-aanvallen een "psychologische aanval op Rusland" waren.

"Deze aanval op een militair doelwit diep in Rusland zal consternatie veroorzaken bij een publiek dat dacht veilig geïsoleerd te zijn van de oorlog", voegde Ryan eraan toe. Zijn opmerkingen weerspiegelen de uitgesproken aspiraties van Oekraïne met eerdere aanvallen op de door Rusland bezette Krim - waardoor de oorlog dichter bij het Russische volk komt.

Lees het originele artikel op Business Insider