Twee haaienduikers hebben 19 haaien uit een beuglijn bevrijd. Ze riskeren vijf jaar gevangenisstraf

07 Dec 2022

Twee haaienduikers hebben 19 haaien uit een beuglijn bevrijd. Ze riskeren vijf jaar gevangenisstraf

Twee jaar geleden stopten een kapitein en stuurman van een op Jupiter gestationeerde haaienduikboot ongeveer drie kilometer na hun reis om zes toeristen mee te nemen om met de toproofdieren te zwemmen.

Tijdens de charter van augustus 2020 kwamen ze een commerciële beuglijn tegen - een controversieel stuk hengelsportuitrusting bestaande uit soms wel enkele kilometers monofilamentlijn, gewichten en haken, ontworpen met als doel tientallen vissen tegelijk te vangen .

De mannen, bootkapitein John R. Moore Jr., 56, en stuurman Tanner Mansell, 29, verzamelden de drie mijl lange lijn en bevrijdden 19 haaien en een Goliath tandbaars, een door de staat beschermde diersoort. De inspanning van drie uur werd gedaan met de hulp van hun charterpassagiers, die hen vertelden dat de lijn een verlaten "spookreeks" was, zeiden de aanklagers van het Amerikaanse openbaar ministerie.

Een hamerhaai worstelt met een commerciële beuglijn voor de kust van Jupiter, Florida, in augustus 2020.

Twee jaar later klaagde een grand jury Moore en Mansell aan voor diefstal van commercieel vistuig in federale wateren. Een jury veroordeelde de mannen vorige week en ze riskeren nu elk vijf jaar gevangenisstraf. Volgens de aanklagers was de lijn van een commerciële visexploitant die een vergunning had om alle haaiensoorten te vangen die die dag aan de haak waren geslagen.

De advocaten van Moore en Mansell weigerden commentaar te geven op de zaak voorafgaand aan de geplande veroordeling op 9 februari, maar beide mannen hielden tijdens hun proces vol dat ze dachten dat de beuglijn een illegale opstelling was en dat hun enige bedoeling was om de vis te bevrijden, niet om te stelen de uitrusting.

Beide heren hebben jarenlange ervaring met werken op het water. Moore was een voormalige commerciële visser, volgens de federale aanklagers. Bovendien is Mansell een bekend onderwaterfotograaf en heeft hij haaien behandeld voor een filmopname van de beroemde Shark Week-serie op Discovery Channel in 2021.

Zijn sociale media-accounts staan ​​vol met afbeeldingen van haaien die hij over de hele wereld heeft gefotografeerd, evenals berichten over haaienbescherming.

Maar de federale aanklagers zeiden dat het paar zich er goed van bewust had moeten zijn dat de beuglijn die ze hanteerden en uiteindelijk terugbrachten naar de kust legitiem was. Het was vastgemaakt aan een grote oranje boei die duidelijk was gemarkeerd met de naam van het vaartuig waartoe het behoorde, de Day Boat III, aldus aanklagers.

Verhaal gaat verder

Volgens aanklagers keek een officier van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission toe hoe de boot van Moore de Jupiter Inlet binnenvoer en het schip stopte. Moore vertelde de officier dat de lijn een illegale haaienvisset was, aldus aanklagers. De boei - "die de voor de hand liggende legaliteit van de haaienvisserij zou hebben aangetoond" - was verdwenen, zeiden openbare aanklagers in een verklaring.

Een haai worstelt aan een commerciële beuglijnhaak voor de kust van Jupiter, Florida, in augustus 2020.

De FWC-officier zei tegen Moore en Mansell dat ze de lijn, haken en gewichten op de kade moesten laten voor bewijs, maar aanklagers zeiden dat het paar in plaats daarvan sneed de lijn door en gooide alle spullen in een afvalcontainer.

“Uit bewijsmateriaal tijdens het proces bleek dat alleen al het vistuig de scheepseigenaar ongeveer $ 1.300 kostte, en dat de waarde van de verloren haaien enkele duizenden dollars bedroeg, wat een aanzienlijk deel van het inkomen vertegenwoordigde dat aan de vissers zou worden betaald”, aldus de verklaring. aldus aanklagers.

Moore en Mansell, van wie hun advocaten zeggen dat ze niet in federale hechtenis zitten, riskeren niet alleen gevangenisstraf, maar ook boetes tot $ 250.000 per stuk.